lauantaina, kesäkuuta 07, 2008

Memornet

 

Pistäydyin helteessä kylpivässä Tampereen kaupungissa. Tampereen yliopiston Pinni-rakennuksessa pidettiin kaksipäiväinen seminaari, joka on osa Yhteiskunnan muistitutkijoiden jatkokoulutusverkostoa". Tarkempaa tietoa Memornetista saa verkoston tutkijakoulutushakemuksesta tehdystä tiivistelmästä. Jatkokoulutusohjelma tähtää "muistitohtoreiden" määrän kasvuun.

Laitan kuitenkin tähänkin nettisivuilta otteen: "Yhteiskunnan muistifunktioiden tutkijakoulutusverkoston Memornetin tavoitteena on vahvistaa yhteiskunnan muistifunktioiden tutkimusta ja siihen liittyvää tutkijakoulutusta. Viime vuosikymmenien teknologinen ja yhteiskunnallinen kehitys on lähentänyt aiemmin erillään toimineita muistiorganisaatioita, arkistoja, kirjastoja ja museoita, toisiinsa. Vastaavalla tavalla muistifunktioita tutkivat ja niihin liittyvästä jatkokoulutuksesta kiinnostuneet tieteenalat etsivät yhteistyömahdollisuuksia. Alan tutkimustarpeet ovat suuret, koska teknologinen ja yhteiskunnallinen murros etenee nopeasti eivätkä perinteiset koulutus- ja tutkimuskäytännöt kykene vastaamaan tähän haasteeseen. Memornetin tutkimusteemoissa kiinnitetään erityistä huomiota digitalisoitumisen ja verkottumisen aiheuttamiin periaatteellisiin ja käytännöllisiin muutoksiin yhteiskunnan muistifunktioiden toiminnassa. Tutkimusteemojen joukossa ovat mm. aineistojen pitkäaikaissäilytys, elinkaariajattelu, kokoelmien ja digitoimistarpeiden evaluointi, kansalaisten oikeus tietoon, kansainvälinen verkottuminen jne."

Kansainvälisenä vieraana oli professori Eric Ketelaar Amsterdamin yliopistosta. Netti, blogit ja ihmisten parissa toimiminen eli käyttäjän / asiakkaan näkökulman mukaan tuominen olivat hänen tärkeimpiä viestejään suomalaisillekin muistiorganisaatioille. Eli se, mitä me täällä blogosfäärissä olemme tienneet vuosikaudet, alkaa vähitellen avautua - tietysti kansainvälisten tähtien kertomana - suomalaisille (valtiollisille) instituuteille. Tästä avautumisesta käytäntöön on tietysti pitkä matka, mutta ehkä aktiviisille ehdottajille ja uudistajille ei enää sanota niin helposti ei (- niin kuin tähän asti).

Toivottavasti viesti menee perille - yritysmaailmassahan esimerkiksi blogien pitoa viedään tällä hetkellä - blogien pidon 2. vaiheeksikin sitä voisi varmaan kutsua - entistä lähemmäksi käyttäjä / asiakasta. Muistiorganisaatiot odottelevat sitä ensimmäistä vaihetta.

Ketelaarin ajatuksia (pdf) vuodelta 2003 (SIC!):

"· Archives-on- line should be a goal-oriented entrepreneurial shift to new products and
services; they should not be restricted to only improving what archives-as-a-place
already do.
· Archives-on- line offer services that relate to people’s histories and memories. They
establish and maintain partnerships with people, connecting the memories in the
archives with people’s memories, recognizing the essential contribution of individuals
and communities in constituting, preserving, using and transferring the collective
memory.
· Institutional boundaries between archives, libraries, and museums, are not relevant for
an archives-on- line. Archives, however, have a specificity derived from the specific
function of records as memory, evidence and instruments for accountability in all
dimensions of the records continuum.
· Archives-on- line are a public sphere where records of government and records of civil
society serve as memo ry and evidence.
· Finally, what Archives-on-line ensure is not only connecting an archives with a mind,
but also a secure storage memory, so that society can be confident of the future."
Posted by Picasa

Ei kommentteja: