lauantaina, marraskuuta 12, 2005

Tyko Brahe

Tanskalainen tähtitieteilijä Tyko Brahe (s. 14.12.1546 Knudstup, Skåne, k. 24.10. 1601 Prahassa) on haudattu Tynin kirkkoon, joka sijaitsee Vanhan kaupungin aukiolla.

Kirkko perustettiin 1385. Se oli aikaa, jolloin vainottiin protestanttisia toisinajattelevia. Heitä kutsuttiin hussiiteiksi. Tynin kirkko oli ennen vainoja protestanttien kirkko. Siellä käytiin ahkerasti, kuten eräs (katolinen) diplomaatti merkitsi muistiin: siellä kävivät Prahan kauneimmat naiset, kuten hän myös muisti panna merkille. Kirkon tornit eivät ole identtisiä, ja siksi niitä kutsutaankin Aatamiksi ja Eevaksi. Nimet eivät ole tuulesta temmattuja, sillä goottilaisessa arkkitehtuurissa tuolloin pyrittiin löytämään rakennuskeinoja, jotka edustivat maskuliinista ja feminiinista puolta maailmassa.

Katolilaiset jesuiitat vaihtoivat kirkon kellot ja korvasivat hussiittien symbolisen ehtoollismaljan kolmimetrisellä Maria-figuurilla. Se löytyy nykyään tornien välissä. Kirkkoon ei ole vapaa pääsy muulloin kuin tiettyyn aikaan maanantaina, joten se kannattaa Prahassa kävijöiden merkitä kalenteriinsa silloin. Messuihin voi osallistua, mutta silloin ei ole lupa käyskennellä turistin tavoin pitkin kirkon laitoja taidetta katselemassa.

Prahassa asuva Itävallan hallitsija Rudolf II pisti muuten tähtitieteilijämme tekemään listan, jota kutsutaan Tycho Brahen kalenteriksi. Se listaa huonon onnen päivät, joten varokaa näitä päiviä: Tammikuussa niitä ovat 1, 2, 4, 6, 11, 12, 20; helmikuussa 11, 17 ja 18.; maaliskuussa 1, 4, 14 ja 15; huhtikuussa 10., 17. ja 18.; toukokuussa 7. ja 18.; kesäkuussa 6.; heinäkuussa 17. ja 21.; elokuussa 20. ja 21.; syyskuussa 16. ja 18.; lokakuussa 6. päivä; marraskuussa 6. ja 18 päivä ja joulukuussa 6., 11. ja 18. päivä.

Brahe ei saanut tarpeeksi palkkiota uurastuksestaan ja hän kuoli periessään parikymmentä vuotta kalenterin valmistumisen jälkeen velkojaan. Voi olla hyvinkin mahdollista, että kiusallinen vieras myrkytettiin hovin pidoissa.

Tässäpä vielä kiinnostava Tyko Brahe -teos. Pikaisemmille faneille Tykon sivut Tanskasta.

Ei kommentteja: