maanantaina, helmikuuta 21, 2005

Loma on kallista

Hiihtolomailijan visiitti idän ihmeeseen ja 200 euroa - puff!

Mutta nyt on uudet, kotimaiset nahkakengät ja kaksi uudehkoa kirjaa: Jarkko Vesikansan Salainen sisällissota, 24 euroa (siis tämä painosmyyntiversio) ja lähes tuhatsivuinen Kolmas valtakunta, jonka on kirjoittanut Michael Burleigh, 44 euroa. Siis melkein seitsemän kossupulloa kirjoihin ja reilu kymmenen kenkiin.

Yleensä en näitä "3. valtakunta" -tyyppisiä teoksia ole lukenut, dokumenttielokuvat kyllä taas katson, mutta kyllähän yhden kokonaisesityksen kärsii hyllyynsä laittaa. Kun sitten Burleighilla on uraa riittävästi, voi uskoa uusien tulkintojen mahdollisuuteen:

"Michael Burleigh, geboren 1955, Studium der Neueren Geschichte am University College London, anschließend Research Fellow in Oxford. Sechs Jahre lang Dozent an der London School of Economics and Political Science, ab 1995 Distinguished Research Professor für Neuere Europäische Geschichte an der Universität Cardiff. Seit 1999 in den USA tätig, zunächst als Professor der Rutgers University, New Jersey, seit 2000 hat er den Lehrstuhl für Geschichte an der Washington & Lee University in Lexington (Virginia) inne."

Burleigh antaa toivottavasti mahdollisuuden siihen, että onnistun päivittämään nuoruusajan ja opiskeluajan tietämykseni tämän päivän kuvioihin. Viimeisimmät aiheesta lukemani teokset ovat Kershaw I & Lewin M (eds): Stalinism and Nazism ja Mazower M : Dark Continent, joista jouduin ottamaan vastaan tenttejäkin työskennellessäni poliittisessa historiassa yliopistonlehtorina pari vuotta sitten. Ian Kershawin ja Moshe Lewinin teos on se vankempi juttu ja Mazover tämmöinen kevyehkö yleislukukirja, mutta näkemyksiä kohentava toki sekin.

Stalin-tietämyksen täydennystä on tullut huomattavasti enemmän, viimeksi Anne Applebaumin 677-sivuisella, Pulitzerin voittaneella (2004) Gulag-teoksella. Myös venäläinen kerättyyn muistitietoon perustuva tiiliskivi 1930-luvun kokemuksista on viime aikojen lukulistalta kiintoisa opus, mutta valitettavasti tämän kirjastosta lainaamani teoksen nimiketiedot ovat unohtuneet ja kirja palautettu.

Lisäys: Hitleristä vielä. Untergang-elokuvan yhteydessä on hehkutettu Suomesta löytyvällä Hitler-nauhalla, jonka perusteella pääosanesittäjä opetteli Hitlerin arkisen puhetyylin. Sen sanotaan olevan ainoita nauhoja, jossa kyse ei ole erityisestä valmistellusta puheesta - vaikka kyllä tämäkin semmoinen monologi oli.

Olen näitä ihmetellyt, sillä onhan olemassa Hitler's Table Talk, tuo 1950-luvun klassikko, joka on tehty juuri Martin Bormannin aamiaismonologeista tekemien nauhoitusten perusteella. Missä ne nauhat ovat nyt?

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sittenhän on tää Simon Sebag Montefiorin juuri julkaistu juorukokoelma Stalin, punaisen tsaarin hovissa. Mainio kirja, kun olet jo perehtynyt Neuvosto-Venäjän historiaan.
Ei uusia tulkintoja, ei näkemyksiä, vain juttuja ja tarinoita uskomattomasta miehestä.

Matti kirjoitti...

Kumma kyllä, minulle Burleigh maksoi vain siinä 17 euroa. Kirjojen suomentaminen englannista, jota jokainen yhtään mistään kiinnostunut kuitenkin osaa, voitaisiin lopettaa. Kääntämisen ainoa efekti on hinnan jumalaton nousu.

Jari Sedergren kirjoitti...

On niin monta Saksojen ystävää, jotka eivät englantia taida ja saksakin voi olla ruostunut.